Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Εγκρίθηκαν οι επενδύσεις Kilada Hills και ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ

Εγκρίθηκαν οι επενδύσεις ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ και Kilada HillsΟι δύο πρώτες στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν με την έκδοση Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), είναι οι ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ και Kilada Hills. Τα σχέδια προεδρικού διατάγματος των δύο επενδύσεων εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους ξένους επενδυτές. Η Ελλάδα αλλάζει και θα συνεχίζει να αλλάζει.  Και έχει όλα τα εχέγγυα για να φιλοξενήσει έργα και επιχειρηματικά σχέδια στρατηγικού χαρακτήρα», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης. «Η επόμενη άμεση προτεραιότητα μας είναι η κατάθεση στη Βουλή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, κατάθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους», πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «με τον Επενδυτικό Νόμο 4146 που ψηφίσαμε πέρυσι στη Βουλή κάναμε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, δημιουργώντας την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή η οποία εκδίδει τις άδειες δόμησης, εγκατάστασης και λειτουργίας για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλαμε καθοριστικά στην άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων για τους επενδυτές συγκεντρώνοντας σ' ένα σημείο την αδειοδοτική διαδικασία.
Παράλληλα δημιουργήθηκε «ο θεσμός των ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, την χρήση γης και την χωροθέτηση των στρατηγικών επενδύσεων».
«Σήμερα ολοκληρώνεται, εμπρόθεσμα και με επιτυχία, η σημαντικότερη αδειοδοτική διαδικασία για δύο στρατηγικές  επενδύσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, συνολικού ύψους επτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (700.000.000 ευρώ), δήλωσε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Πέτρος Σελέκος, τονίζοντας ότι οι συναρμόδιες κυβερνητικές και διοικητικές μονάδες δημιουργούν «πρωτόγνωρο και  ελκυστικό διοικητικό προηγούμενο για τις επόμενες στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες  θα προωθηθούν, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Στέφανος Ησαΐας επισήμανε ότι «σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου οι δύο αυτές στρατηγικές επενδύσεις να προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησής τους. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα δημιουργήσουν αθροιστικά περί τις 1.800 μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι σημαντικό ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ αφορά κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό». Και πρόσθεσε ότι «η έκδοση των δύο αυτών πρώτων Προεδρικών Διαταγμάτων θα δώσει την απαραίτητη ώθηση σε μία σειρά στρατηγικών αναπτύξεων που βρίσκονται στον προθάλαμο της διαδικασίας στο Enterprise Greece».
Επένδυση «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ»
Η επένδυση «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», ύψους 267,7 εκατ. ευρώ αφορά στην τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Η επένδυση «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς προδιαγραφές ανάπτυξης υψηλού επιπέδου τουριστικών θέρετρων. Υιοθετεί την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ενσωματώνει πρότυπες τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού, αειφορικής διαχείρισης φυσικών πόρων και προβλέπει συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας.  Η επένδυση αναμένεται να επιφέρει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην κοινωνία και την οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, αναμένεται να δημιουργηθούν 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα συμβάλλει στην παράταση της τουριστικής περιόδου της περιοχής καθώς το τουριστικό θέρετρο θα λειτουργεί σε 12μηνη βάση.
Επενδυτικό σχέδιο «Kilada Hills»
Η Στρατηγική Επένδυση «Kilada Hills», ύψους 418 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Η επένδυση αναμένεται να αξιοποιήσει και να αναδείξει ανεκμετάλλευτους μέχρι σήμερα φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και να αναβαθμίσει την αισθητική της περιοχής, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος.
Αποτελείται από ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club. Το θέρετρο Kilada Hills λειτουργεί σε ετήσια βάση με αυστηρά κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης και δεσμεύσεις και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα, με τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του, καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. Επιπρόσθετα, η επένδυση αναμένεται να προκαλέσει τη δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να αποφέρει εισροή συναλλάγματος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και της περιοχής με την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.
 Πηγή:tovima.gr