Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αποκάλυψη - Αν η ρύθμιση για τις δόσεις είχε αποφασισθεί πριν από έναν χρόνο. 196.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είχαν σωθεί. Άφησαν οφειλές 1,5 δισ. ευρώ - Οι απλήρωτες εισφορές έχουν ξεπεράσει τα 7,4 δισ. ευρώ!


Το τεράστιο κόστος σε λουκέτα, δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, μείωση του τζίρου στην Αγορά και απώλεια εσόδων, που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ για το Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ, θα είχε αποφευχθεί αν η απόφαση που ανακοινώθηκε προχθές είχε ληφθεί από την κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο. Αλλά φαίνεται ότι ο ήχος από τις καμπάνες που χτυπούσαν καθημερινά δεν διαπερνούσε τους τοίχους του Μαξίμου.




Και όλα αυτά δεν είναι εικασίες ή λόγια του αέρα. Έχουν κατατεθεί εγγράφως. Συγκεκριμένα, στο 30ό Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) που έγινε στις 19 και 20 Ιουνίου, ο πρόεδρός της Θανάσης Καποτάς, στην εμπεριστατωμένη εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) ανέλυσε με στοιχεία την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται - η οποία έχει χειροτερέψει μέχρι σήμερα. 



Ένας στους δύο δεν πληρώνει εισφορές

«Στον φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013 οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές, με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ.

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 2014 τα 720 εκατ. ευρώ με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές, που έχει υπερβεί το 40%, σε αντιστοιχία με το 2013 που το έλλειμμα ήταν 640 εκατ. ευρώ». 

Γρίφος η πληρωμή των συντάξεων

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται στον ΟΑΕΕ και από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, καθώς και από τις οφειλές προς τρίτους, που ξεπερνούν τα 760 εκατ. ευρώ. Έτσι, η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα για συντάξεις από τον Σεπτέμβρη και μετά είναι ένας γρίφος. 

Πηγή : paron.gr ΕΔΩ