Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Προς κατάργηση η προστασία της πρώτης κατοικίας - Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια

pros-katarghsh-h-prostasia-ths-prwths-katoikias-ti-tha-ginei-me-ta-kokkina-daneiaΑνοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί η διάταξηγια την προστασία της πρωτης κατοικίας αφήνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας
Όπως είπε σε συνεντευξή του στο Βήμα «η συγκεκριμένη διάταξη, η
οποία δεν επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, έχει υπερεκτιμηθεί, όσον αφορά τη χρησιμότητά της στην πράξη, σε σύγκριση με άλλες διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο σε 3.000 περιπτώσεις έχει αξιοποιηθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Το ζητούμενο συνεπώς δεν είναι η διατήρηση της συγκεκριμένης διάταξης, αλλά η προστασία της κατοικίας της οικογένειας, για την οποία σας διαβεβαιώνω ότι θα μεριμνήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να υπάρξει καταχρηστική αξιοποίηση της όποιας προστατευτικής ρύθμισης από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και θέλουν να φορτώσουν τις υποχρεώσεις τους στην ελληνική κοινωνία».
Αναφορικά στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια ο Νίκος Δένδιας απευχεται να μπει στη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα ενώ τονίζει πως «αν λέβει την έγκριση από την κυβέρνηση από  τη δική του πλευρά, είναι απολύτως έτοιμοι. Το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί ακόμη και σήμερα». 
Τέλος αναφορικά με τη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως «θα ακολουθήσει χρονικά τη ρύθμιση που σχεδιάζουμε να καταθέσουμε για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Θα κινείται στην ίδια φιλοσοφία, αλλά δεν μπορεί να είναι απολύτως ίδια, όπως αντιλαμβάνεστε. Σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, κατά τρόπο που να περιλαμβάνει και τα φυσικά πρόσωπα, θα δημιουργηθεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας των δανειοληπτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Το δεύτερο ζήτημα που θίγετε, της ελάφρυνσης των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, μας απασχολεί και το εξετάζουμε, αλλά δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να ανακοινώσω κάτι συγκεκριμένο». 



Πηγή: http://newpost.gr