Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου : Συνάντηση Τσίπρα- Αβραμόπουλου για την Τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο , ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ


synanthsh-tsipra-abramopoyloy-gia-thn-toyrkikh-proklhtikothta-sthn-kyproΤον  δρόμο της σοβαρής και αξιόπιστης  αντιπολιτευτικής φωνής που  έχει επιλέξει να υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε και σήμερα φτάνοντας μέχρι το Πεντάγωνο προκειμένου να ενημερωθεί  για τις εξελίξεις στην Κύπρο μετά την έξοδο στην Κυπριακή ΑΟΖ του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους BARBAROS. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενημερωθεί από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και από την στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων 


δυνάμεων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό ενώ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. 
Με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δείξει ότι ως κόμμα που διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία  εκτός από  το οικονομικό πρόγραμμα και τις  θέσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει στην ατζέντα του και τα εθνικά θέματα. Μιλώντας μάλιστα το προηγούμενο Σάββατο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και εν όψη της συνάντησης που θα είχε σήμερα με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία  του Πενταγώνου  είχε αναφερθεί σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής λέγοντας: 
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική αναγγελία της διεξαγωγής ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο. 

Ενέργειες σαν και αυτές, όχι μόνο υπονομεύουν τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επί τη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά συνεισφέρουν στην αποσταθεροποίηση μιας ήδη εύφλεκτης περιοχής. 

Την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετικά ανησυχητική η εξέλιξη του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στην Συρία. Ενός πολέμου που έχει κοστίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων αμάχων με συστηματικούς διωγμούς των Χριστιανικών κοινοτήτων, των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων από τις πατρογονικές εστίες στις οποίες διαμένουν εδώ και αιώνες. 

Η κουρδικής πλειοψηφίας πόλη Κομπάνι πολιορκείται από τις επικίνδυνες, αδίστακτες δυνάμεις των τζιχαντιστών. Μια πόλη που με την ύπαρξη της αποδεικνύει ότι στην περιοχή μπορεί να υπάρξει τοπική διοίκηση μακριά από κάθε θρησκευτικό φανατισμό και αυταρχική εξουσία. 

Οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να υποστηριχθούν, χωρίς να δημιουργούνται νέα τετελεσμένα εις βάρος τους. Οι ευθύνες της Τουρκίας για την τύχη της πόλης είναι δεδομένες. 

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεισφέρει με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δίκαιη κατανομή των Σύρων προσφύγων που συρρέουν στη χώρα μας, στις χώρες Schengen.» 
Δίνοντας μάλιστα και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα είχε επισημάνει ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε μια λογική άκριτης ευθυγράμμισης στις προτεραιότητες ισχυρών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή» είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Ο πρόσφατος θάνατος ελληνικής καταγωγής πολιτών στην Ουκρανία αποδεικνύει πόσο «κοντά μας» είναι η κρίση στην χώρα αυτή και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας, μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές  που εξωθούν τις χώρες τις περιοχής να διαλέξουν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν και τα γεγονότα στη βαλκανική μας γειτονία, μεταξύ άλλων και εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία
Τα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης των  εθνικιστικών εντάσεων στα Βαλκάνια που επιβαρύνουν την προσπάθεια συνεργασίας και επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής.  

Τα γεγονότα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Η χώρα χρειάζεται εξωτερική πολιτική που να διεκδικεί  δυναμικά  εντός, αλλά και πέρα από την ΕΕ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Που να προασπίζει και προωθεί ενεργά τα συμφέροντα της Ελλάδας, να ενισχύει το διεθνή της ρόλο και να συνεισφέρει στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα.» 

Εν τω μεταξύ τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόνο ώρες μετά την ΚΕ ισχυρίζονται ότι το κόμμα τους πάσχει από το «σύνδρομο στρουθοκαμηλισμού» αφού η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμποντας τα θέματα στις …καλένδες. Όπως έλεγαν η τακτική αυτή μπορεί να αποβεί προβληματική αφού οι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, είναι καταγεγραμμένες και εκφράζονται συχνά πυκνά  από τους ανθρώπους που τις υποστηρίζουν . Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν…

Πηγή: http://newpost.gr/