Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος ΤΕΕ : «Το ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε από τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που το συγκρότησαν» , «ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ»

to-pasok-apomakrynthhke-apo-tis-koinwnikes-kai-politikes-dynameis-poy-to-sygkrothsanΤην ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης ανακοίνωσαν πριν από λίγες μέρες στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, κυρίως από τον συνδικαλιστικό χώρο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι τους διατύπωναν  ενστάσεις από την αρχή της πολιτικής των μνημονίων, αλλά πλέον εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους με τη σημερινή ηγεσία.  

Η Χαριλάου Τρικούπη τους κατηγορεί ότι δεν μπορούν να μιλούν εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ, αφού «πίσω από το παραβάν δεν το ψήφισαν», καθώς και ότι ετοιμάζονται για μαζική μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ.  
Ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) από τα ηγετικά στελέχη της πρωτοβουλίας, απαντά σήμερα στο Newpost, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι εξακολουθούν να πιστεύουν στον σοσιαλισμό, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη και το σημερινό ΠΑΣΟΚ όχι, καθώς υπηρετούν νέοφιλελεύθερες πολιτικές και παρακολουθούν τη Δεξιά «να ασελγεί στο νεκρό πολιτικό σώμα της πραγματικής δημοκρατικής παράταξης». 
-Πριν από λίγες μέρες ανακοινώσατε την ίδρυση μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας. Η Χαριλάου Τρικούπη σας κατηγορεί ότι έχετε φύγει από το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό και ότι ο μόνος λόγος που δημιουργήσατε αυτή την κίνηση είναι για να προσχωρήσετε με ευνοϊκότερους όρους στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια αυτό;  
«Στόχος μας ο σοσιαλιστικός χώρος σε όλο του το εύρος, από την αριστερή σοσιαλοδημοκρατία, ως τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, της οικολογίας και του ριζοσπαστισμού, να συνευρεθούν σε ενιαία προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια πρωτοβουλία που αυτή τη φορά ξεκινά από τη βάση, από πολιτικά στελέχη με αναφορά στην κοινωνία και στην παραγωγή. Δεύτερον,  η Χαριλάου Τρικούπη και το ΠΑΣΟΚ έχουν φύγει, από τον σοσιαλιστικό χώρο όχι εμείς. Επομένως ας μη κατηγορούν και ας εξηγήσουν την δική τους μετακίνηση. Τρίτον,  δεν έχουμε καμία σκοπιμότητα συγκρότησης ομάδας διαπραγμάτευσης κυβερνητικών θώκων. Δεν έχουμε καμία αγωνία εξεύρεσης ρόλων. Υπηρετούμε ήδη σε πολύ σημαντικότερους και έχουμε δουλειά, ασκούμε επάγγελμα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την αγωνία όλων μας, της προδομένης βάσης του μεγάλου κοινωνικού προοδευτικού  σοσιαλιστικού χώρου για το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας». 
-Τα στελέχη της πρωτοβουλίας σας στήριξαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012; Γιατί ο Β.Βενιζέλος μιλάει για στελέχη που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στο παραβάν. 
«Υπάρχουν στελέχη που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, στελέχη που στήριξαν κάποιο άλλο πολιτικό φορέα και στελέχη που δεν στήριξαν τίποτα. Δεν νομίζω ότι αποτελεί σοβαρή πρόταση η κατάργηση του παραβάν για την εκκαθάριση του μητρώου του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ. Ας καταγραφεί ο στρατός του κυβερνητισμού και του περιβάλλοντα χώρου του. Οι υπόλοιποι έχουμε αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό». 
-Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχετε επαφές;  
«Να συμπληρώσω την ερώτηση: με τη ΔΗΜΑΡ, με την ανανεωτική αριστερά, με τις δυνάμεις της οικολογίας, με την κομμουνιστική αριστερά; Στην κοινωνία πάντα είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Το ζητούμενο είναι ο προοδευτικός χώρος να μπορέσει να βρει κοινούς στόχους, σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς λαϊκισμό και δογματισμούς. Μόνο αν συγκροτηθεί ένα κοινωνικό προοδευτικό μέτωπο μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Διαφορετικά θα παραμείνουμε έρμαια πολιτικών εξυπηρέτησης συμφερόντων». 
-Μιλάτε για σοσιαλιστικό χώρο. Τι εννοείτε όμως με αυτό, γιατί και το ΠΑΣΟΚ ακόμα σοσιαλιστικό κόμμα λέγεται;  
«Είστε σίγουρη; Προφανώς το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να το αφαιρέσει κανείς από κανέναν. Επομένως πρέπει να ερωτηθεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ, η ελιά, η υπό ίδρυση «δημοκρατική παράταξη» για το πολιτικό εύρος που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει; Εμείς όταν αναφερόμαστε στο σοσιαλιστικό χώρο εννοούμε το μεγάλο εύρος που συγκροτεί την πραγματική δημοκρατική προοδευτική παράταξη, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία μέχρι την ευρωπαϊκή αριστερά. Το χώρο που έχει πατριωτική πολιτική κατεύθυνση, κοινωνική ευαισθησία και δημοκρατική συνείδηση. Το χώρο που υπερασπίζεται την ιστορία του προοδευτικού κινήματος που είναι ταυτισμένος και δεν την αποδομεί συνεργαζόμενος με ότι ποιο συντηρητικό υπάρχει». 
-Στόχος της κίνησής σας  είναι δηλαδή ο σοσιαλισμός για τον οποίο μιλάτε; 
«Στόχοι είναι: η οικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για μια βιώσιμη παραγωγική δομή, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και για μια ανεξάρτητη Ελλάδα.  
Η μετατόπιση του επίκεντρου της διαπραγμάτευσης του χρέους, των δανεισμών και των μνημονίων στη διαπραγμάτευση του ποσοστού της παραγωγικής ευρωπαϊκής παραγωγής που μας ανήκει. Οι απαραίτητοι όροι για μπορούμε να κατορθώσουμε την εθνική ανεξαρτησία». 
-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύπτει πολιτικά αυτό το χώρο; Σε τι διαφέρετε εσείς από την σοσιαλιστική τάση του -όπως αυτοαποκαλείται- την οποία επίσης δημιούργησαν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ; 
«Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις που έχουμε πολλά κοινά. Υπάρχουν και δυνάμεις, που δεν μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη πορεία με τις υπόλοιπες δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, προσεγγίζοντας περισσότερο μια αριστερίστικη πολιτική προσέγγιση και τακτική και μια ερμητικά κλειστή κομματική γραφειοκρατία. Δεν νομίζω ότι με τις σημερινές συνθήκες θα πρέπει να αναλωθούμε με εσωτερικές ανούσιες διενέξεις και τακτικισμούς στο πλαίσιο λειτουργίας του κάθε κόμματος, αλλά με την οριοθέτηση των σύγχρονων διαχωριστικών γραμμών της προόδου με τη συντήρηση: Σήμερα, η δεξιά, η συντήρηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αεριτζήδες, οι μεταπράτες και οι μεσάζοντες των μνημονίων, των αδικιών και της εξάρτησης είναι η μία όχθη της πολιτικής. Εμείς στεκόμαστε στην άλλη. Στην όχθη των δυνάμεων της παραγωγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής αξιοπρέπειας, της Ευρώπης των λαών και των συγκλίσεων. Αυτή είναι η σύγχρονη διαχωριστική γραμμή  δεξιάς και προόδου. Από τη μία οι λαϊκιστές των δογματισμών από όπου κι αν προέρχονται κι από την άλλη η αλήθεια, η πρόταση, το όραμα… Εμείς πρέπει να υπηρετήσουμε την πολιτική έκφραση των υγειών παραγωγικών δυνάμεων». 
-Μπορεί να υπάρξει σοσιαλισμός σε κάποια χώρας εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης; 
«Αν συμμαχήσουμε με ευρωπαϊκούς λαούς, αν ανταμώσουμε με τα ευρωπαϊκά κινήματα για την ανατροπή κοινωνικά ανάλγητων πολιτικών, την ανατροπή εξυπηρέτησης των διεφθαρμένων πολυεθνικών και των οικονομικών γερακιών της Γερμανικής Ευρώπης, μπορούμε. 
Αν συνεχίσουμε τον δρόμο της υποτέλειας και του ενδοτισμού δεν μπορούμε. Γι αυτό και η κρίση είναι κυρίως πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική και δευτερευόντως οικονομική. Η κρίση δεν ξεπερνιέται με ενδοτισμό, λαϊκισμό και ένα πολιτικό προσωπικό ανεπαρκές, υποτελές και παρακμιακό. Αλλά με αλήθεια. 
Δεν ξεπερνιέται με την εφαρμογή σχεδίων εξυπηρέτησης ολιγαρχών και πολιτικές προτεκτοράτων. Πρέπει και να υλοποιήσουμε τις πραγματικές μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα και όχι τις ψευδεπίγραφες». 
-Γιατί ηττήθηκαν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ; Και πως θα χαρακτηρίζατε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ που έχει απομείνει; 
«Η πλήρης διάλυση του ΠΑΣΟΚ από τη σημερινή ηγεσία του, έρχεται ως συνέπεια της απομάκρυνσης του από τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που το συγκρότησαν της απώλειας του ριζοσπαστισμού του της ταύτισης του με τον κυβερνητισμό και τον νεοφιλελευθερισμό της λησμονιάς της ιδεολογικής του ταυτότητας και  τελικά της σημερινής του κατάντιας». 
-Δεν έμεινε τίποτα θετικό; 
«Ό,τι θετικό χτίστηκε από τον χώρο μας στη μεταπολίτευση γκρεμίστηκε μαζί με τη μεσαία τάξη και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Οι κοινωνικοί θεσμοί, το κοινωνικό κράτος, η αλματώδης βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, το επιστημονικό δυναμικό, η δημοκρατία στοχοποιήθηκαν, συκοφαντήθηκαν  και αποδομήθηκαν. Ό,τι αρνητικό δημιουργήθηκε διογκώθηκε. Κυρίως, όμως, καταρρακώθηκε το ηθικό άλλοθι του δημοκρατικού κόσμου, η αξιοπρέπεια μας και η εθνική μας υπερηφάνεια. 
Ο λαϊκισμός της μεταπολίτευσης αντικαταστάθηκε από τον λαϊκισμό του νεοφιλελευθερισμού και ακραίους αγοραίους νεολογισμούς. Κι όλα αυτά έγιναν με το σημερινό ΠΑΣΟΚ συμμέτοχο, αγκαλιά με τη σκοτεινή δεξιά του Μπαλτάκου, στο όνομα της διάσωσης της χώρας. Με ένα ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή ηγεσία του να παρακολουθεί και να συμμετέχει στην ασέλγεια της Δεξιάς στο νεκρό πολιτικό σώμα της πραγματικής δημοκρατικής παράταξης». 
-Η πρωτοβουλία σας  θα μετεξελιχθεί σε κόμμα; 
«Αν πετύχει η προσπάθεια και συγκλίνουν οι δυνάμεις που θα συναντηθούν από αυτή την πρωτοβουλία θα το εξετάσουν όσοι συμμετέχουν, με δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι πολύ νωρίς». 
-Ποιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα; 
«Η απομάκρυνση πολιτικών που βλέπουν τον πολίτη, την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις ως εχθρούς. Η ανάδειξη δυνάμεων που θα υπερασπισθούν την εθνική, κοινωνική και προσωπική μας αξιοπρέπεια». 
-Από αυτή την κυβέρνηση περιμένετε κάτι; 
«Δεν μας χωρίζει μια γραμμή με τις κυβερνητικές επιλογές, μας χωρίζει άβυσσος. Το αίτημα του ελληνικού λαού για αλλαγή πολιτικών συνεπάγεται την αλλαγή κυβέρνησης αλλά και την αλλαγή πολιτικού προσωπικού».
Πηγή : http://newpost.gr
Συνέντευξη στην Βασιλική Σιούτη