Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν απερημώνονται λόγω μετεγγραφών τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ .Συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ FM»

O Yπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:
Για τις μετεγγραφές:
Σήμερα τελειώνει μια ιστορία που κράτησε περίπου τέσσερις μήνες, με ένταση σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Μαζί με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ προσπαθούσαμε από τον Ιούνιο που ανέλαβα να βρούμε μια λύση. Μάλλον βρήκαμε, διότι χθες το βράδυ τελείωσε η προτελευταία μέρα για τις αιτήσεις για μετεγγραφές και σήμερα το βράδυ τελειώνει οριστικά αυτή η περιπέτεια.
Για τη δυνατότητα απορρόφησης των φοιτητών αυτών από τα Πανεπιστήμια:
Απαντώ πια με τρόπο οριστικό, ναι. Και είμαι ενθουσιασμένος γιατί φοβόμασταν μεγάλο πρόβλημα. Τελικά δεν είναι τόσο. Θέλω να σας δώσω τα συγκεκριμένα νούμερα, τους συγκεκριμένους αριθμούς, όπως διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ. Με την επιφύλαξη ότι σήμερα στις 12.00 η ώρα τη νύχτα τελειώνει.
Έχουμε 12.315 αιτήσεις και 13.283 να έχουν ζητήσει κωδικό. Δηλαδή 13.283 μέχρι χθες το βράδυ ζήτησαν κωδικό και από αυτούς μπήκαν ήδη οι 12.315. Οι άλλοι δεν έχουν μπει ακόμη. Περιμένουμε ακόμη 1.000 οπωσδήποτε και ίσως και κάτι παραπάνω. Φαίνεται να μην ξεπερνάμε τους 15.000. Το 84,5% είναι Αθήνα – Πειραιά – Θεσσαλονίκη. Το 15,5% είναι αλλού. Δηλαδή είναι μετεγγραφές ανάμεσα σε περιφερειακά πανεπιστήμια.
Από τους Αθηναίους, Πειραιώτες και Θεσσαλονικείς που θέλουν να πάνε εκεί, το 53% είναι για Αθήνα – Πειραιά και το 31% είναι για Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή Θεσσαλονίκη. Αυτοί είναι οι συνολικοί αριθμοί.
Τώρα πρέπει να το προσδιορίσουμε ανά σχολή. Το πρώτο που προκύπτει είναι ότι δεν απερημώνονται τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τους έδωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος ένα 20% παραπάνω εισαγομένους για τις εξετάσεις του Ιουνίου και αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνιέται από αυτούς που αιτούνται μετεγγραφή. Άρα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι όπως ήταν πέρσι της περιφέρειας. Αυτό είναι πολύ καλό.
Δεύτερο. Να δούμε τους αριθμούς που έχουμε στα κεντρικά πανεπιστήμια για να δούμε εάν έχουμε ανατροπή, ή εάν έχουμε ένα βάρος το οποίο δεν μπορούμε να σηκώσουμε. Στις συζητήσεις που είχαμε με τα πανεπιστήμια και με τα ΤΕΙ καταλαβαίναμε τι είναι το αδύνατο.
Ο κ. Φορτσάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε πει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Λέει βρε παιδιά μπαίνετε σε ένα αεροπλάνο που χωράει 200 επιβάτες, θα το πετάξει ο πιλότος εάν μπείτε 400; Δεν θα το πετάξει.
Συνεπώς είχαμε μια γνώμη σταθερή και σοβαρή από όλους τους παρευρισκομένους και συζητούντες με το Υπουργείο Παιδείας, Πρυτάνεις και Προέδρους των ΤΕΙ τι δεν μπορούν να κάνουν.
Το πιο ευαίσθητο Πανεπιστήμιο είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εκεί φοβόμαστε. Μου έλεγε ο κ. Γκόλιας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ότι το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, δεν μπορεί να αντέξει έναν αριθμό 500.Τελικώς όπως προκύπτει, μέχρι χθες το βράδυ, αυτό το τμήμα είχε 242 αιτήσεις. Δεν ξέρουμε και από αυτούς που αιτήθηκαν πόσοι δικαιούνται πράγματι, γιατί μπορεί να έχουν κάνει αιτήσεις και αυτοί που δεν δικαιούνται. Δεν νομίζω ότι θα είναι πολύ μεγάλο το νούμερο, ο αριθμός αυτών που δεν δικαιούνται, αλλά πάντως όπως και το πρωί είχα μια επικοινωνία μαζί του, αυτό τον αριθμό το Πολυτεχνείο μπορεί να το σηκώσει.
Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς του Πολυτεχνείου είναι 163. Λέει το Πολυτεχνείο μπορώ να το αντιμετωπίσω. Είναι αριθμοί που μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα Ιδρύματα και αριθμοί που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Το δεύτερο δεν συνέτρεξε. Άρα το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι μάλλον φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε. Και το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η αγωνία αυτών που θέλανε μετεγγραφή και που ακόμη και όταν έκαναν την αίτηση δεν ξέρανε εάν τελικώς θα ικανοποιηθεί λόγω μιας ελεγχόμενης μεγάλης ποσότητας που θα απέτρεπε τα Ιδρύματα από το να τους δεχτούν, δεν έχουν προκύψει μέχρι αυτή την ώρα τέτοιοι αριθμοί.
Στην ερώτηση «Όποιος έκανε αίτηση μετεγγραφής και πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, να θεωρεί βέβαιο ότι θα μετεγγραφεί», ο Υπουργός απάντησε θετικά.

Πηγή : Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, kythiranews.blogspot.gr