Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Που ισορροπεί τώρα το X.A. μετά το sell-off

Και μπορεί, κατά ορισμένους, η ένταση των πωλήσεων το συγκεκριμένο τριήμερο να ήταν “υπερβολική”, ωστόσο η πλειονότητα των επαγγελματιών της αγοράς επισημαίνει πως η ψυχολογία της αγοράς παραμένει εύθραυστη. Η Beta σε σχετικό report σημειώνει ότι παρά τη σημαντική ανάκαμψη της Παρασκευής, οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει αυτή τη νευρική στάση 


δεν έχουν εκλείψει και θα χρειαστούν αρκετές καλές ειδήσεις για να ισορροπήσει το ισοζύγιο νέων και να επανέλθει η διάθεση ανάληψης ρίσκου σε επενδυτές.
Ζητήματα όπως η επόμενη ημέρα των stress tests στις τράπεζες, η πορεία του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με την τρόικα και οι αποφάσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν ανοικτά, τη στιγμή που η πολιτική σταθερότητα βαδίζει σε πολύ λεπτές ισορροπίες. Το μόνο βέβαιο είναι πως η πραγματικότητα που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και των ΗΠΑ δεν δείχνει “ανέφελη” και προοιωνίζεται ένα νέο κύκλο ισχυρής μεταβλητότητας μεσοπρόθεσμα, κάτι που σαφώς δεν ευνοεί την εύθραυστη αγορά της Αθήνας.





Όσοι αρκούνται στις τελευταίες εντυπώσεις μπορούν να σταθούν λίγο παραπάνω στο +7,21% της χθεσινής συνεδρίασης και στο εντυπωσιακό rebound που κατέγραψε η πλειονότητα των μετοχών. Μπορούν επίσης να αφήσουν πίσω τους σχετικά εύκολα το “κολασμένο” τριήμερο του sell-off των ελληνικών assets και να ποντάρουν σε μια status ante quo αντίδραση της αγοράς. Είναι, όμως έτσι; 
Η ένταση των πωλήσεων τις περασμένες εβδομάδες ήταν τέτοια που θορύβησε επαγγελματίες της αγοράς και επενδυτές. Η εντολή “πουλήστε Ελλάδα” υλοποιήθηκε με τέτοια ένταση ώστε όταν κόπασε η καταιγίδα, είχε “χαθεί” κεφαλαιοποίηση 8 δισ. ευρώ, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί από τις 1.009,20 μονάδες, στις 852,87 μονάδες ενδοσυνεδριακά. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τζίρος του τριημέρου εκτοξεύθηκε στα 661 εκατ. ευρώ, με τους πωλητές φυσικά να επικρατούν. 
Πλέον το ελληνικό Χρηματιστήριο στέκεται στα επίπεδα των 931 μονάδων και από τις αρχές του χρόνου οι απώλειες της αγοράς φθάνουν στο 21%. Ουσιαστικά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η αγορά γύρισε πίσω ένα χρόνο, ενδεχομένως δικαιώνοντας όσους έκαναν λόγο για απαιτητικές αποτιμήσεις στο ταμπλό. Πάντως, το rebound της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο σε ένα βαθμό αποκατάστησε πολλές από τις ενδεχόμενες υπερβολές της πτώσης, αν και το πιθανότερο είναι πως πολλές μετοχές βρέθηκαν σε “ζώνες ευκαιρίας” με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των αγοραστών. 
Η άνοδος της Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 26 μηνών για τον Γενικό Δείκτη, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/6/2012 (+10,12%). Τα κέρδη ήταν εντυπωσιακά για σειρά τίτλων και ξεχώρισαν οι ΟΤΕ (+12,87%), Folli Follie Group (+12,72%), Jumbo (+11,67%) ,Motor Oil (+11,38%), Μυτιληναίο (+11,16%), ΕΧΑΕ (+10,68%), ΟΠΑΠ (+10,63%), Aegean Airlines (10,49%) ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+9,78%), MIG (+9,35%), Εθνική (+9,09%), πλην οι επιδόσεις των περισσότερων μετοχών από την αρχή του έτους δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς.

Πηγή:www.capital.gr, Από τον Νίκο Χρυσικόπουλο