Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος :Σαμαράς -Βενιζέλος προς αναζήτηση της «νέας σχέσης» με την τρόικα και μεταξύ τους

samaras-benizelos-pros-anazhthsh-ths-neas-sxeshs-me-thn-troika-kai-metaksy-toysΜε σαφή εικόνα για τις διαθέσεις και του Βερολίνου, αυτή τη φορά δια στόματος του «σκληρού» Φόλφγκαγκ Σόιμπλε, με τον οποίο συναντήθηκε χθες ο Γκίκας Χαρδούβελης, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται σήμερα στις 14:30 μετά το μεσημέρι προς αναζήτηση της... «νέας σχέσης», κατά τα λεγόμενα Χαρδούβελη, μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης


Μίας σχέσης που, σε αντίθεση με την επιλογή Σόιμπλε για αυστηρή εποπτεία, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος την επιθυμούν με τους όρους που προβλέπονται και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται υπό επιτήρηση λόγω αυξημένων ελλειμμάτων. 
Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών διαμήνυαν χθες ότι κατά τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε δεν ετέθη θέμα νέου πακέτου, προκειμένου να σηματοδοτήσουν ότι ακόμη και ο γερμανός υπουργός έχει αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. 
Ωστόσο, έξοδος από «έξοδο» διαφέρει κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Ειδικά όταν η ελληνική έξοδος προϋποθέτει αφενός τη συμφωνία για το μεταμνημονιακό καθεστώς, αφετέρου δε την εξεύρεση κοινού τόπου με την τρόικα στο ζήτημα της αξιολόγησης. 
Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημόσιος τομέας (απολύσεις, μισθολόγιο) συνιστούν τα θέματα αγκάθια για την ελληνική πλευρά, που αδυνατεί να συμφωνήσει και στο εσωτερικό της δικομματικής. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο τα θέματα του μισθολογίου, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε, και των απολύσεων όσο και αυτά των εργασιακών, ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ και, δευτερευόντως, για τις συνδικαλιστικές άδειες, εγείρουν αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ. 
Στη συνάντησή τους, άλλωστε, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν θα κληθούν μόνον να καθορίσουν τις προϋποθέσεις γι αυτή την περίφημη «νέα σχέση» με την τρόικα αλλά και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις αντοχής της μεταξύ τους πολιτικής σχέσης. Διότι, μεταξύ των δύο είναι σαφές ότι υπάρχουν, τουλάχιστον δημοσίως, διαφορετικές εκτιμήσεις. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να θεωρεί εφικτό, αν και δύσκολο, το στόχο των 180 βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές. Στον αντίποδα, ο κ. Βενιζέλος και πολλά ακόμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κρίνουν ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.
Με αυτό ως δεδομένο δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι πλησιάζει η ώρα που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αναγκαστούν, ενόψει εκλογών, να διακόψουν το διετή και πλέον πολιτικό τους γάμο. Ειδικά η πλευρά του ΠΑΣΟΚ που, αν συρθεί ως έχει στις εκλογές, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα του αφανισμού. Υπό την έννοια αυτή, η πολιτική παράμετρος υπεισέρχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα. Όχι μόνον με ζητούμενο την κυβερνητική αντοχή αλλά και την επιβίωση των κομμάτων που την απαρτίζουν. 

Πηγή : http://newpost.gr/