Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Γράφει ο Κώστας Χαρδαβέλλας : Ώρες ευθύνης για τις τράπεζες

Ώρες ευθύνης για τις τράπεζες
Δεν θα κάτσω τώρα, στη μιζέρια, να ψάξω γιατί τις πέρασαν κι αν άξιζαν να τις περάσουν από το τεστ κι αν το Βερολίνο έδωσε τη σχετική εντολή στον Ντράγκι, για να μη βρεθεί πάλι η Ελλάδα κρεμασμένη στα μανταλάκια των αγορών (ή στις δαγκάνες τους). Πέρασαν το τεστ. Και δεν χρειάζονται νέα λεφτά για να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» τους. Τελεία. Παύλα. Και πάμε παρακάτω.


Γιατί το παρακάτω έχει το ζουμί. Τώρα, λοιπόν, που εννοείται ότι είναι καθαρές και δυνατές οι τράπεζές μας, πρέπει να διαχύσουν ζεστό χρήμα στην ελληνική αγορά. Δηλαδή να δώσουν δάνεια και να στηρίξουν οικονομικά μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, μαγαζιά, που έχουν ελπίδα επιβίωσης με την προϋπόθεση άμεσης χορήγησης μετρητών από τις τράπεζες.
Βέβαια, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες που πέρασαν από το τεστ (Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank) έχουν δηλώσει δημόσια, ότι αμέσως μετά τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής θα «ρίξουν» στην ελληνική αγορά, μέσα στο 2015, 9,5 δισ. ευρώ. Πέρσι είχαν ρίξει μόνο 2,5 δισ. και πρόπερσι ούτε ένα ευρώ.
Εδώ είμαστε λοιπόν και θα περιμένουμε. Και θα ελέγχουμε. Γιατί μέχρι τώρα πληρώνουμε με το αίμα μας τη σωτηρία των ελληνικών τραπεζών. Αφού τις σώσαμε λοιπόν, τώρα ήρθε η ώρα της δικής τους ευθύνης, για να σώσουν εμάς.



Πηγή: http://www.newsbomb.gr/